bol som dnes v olomouci, na vystave flora. pri tej prilezitosti som sa trochu povozil elektrickami po meste.
siet je pomerne jednoducha, tvori ju kruhova trat v centre a blizkom okoli a z tohto kruhu vybiehaju tri radialy, okrem toho pri hlavnej stanici (pri koreni jednej z radial) je otocka. a svete div sa, aj v takejto pomerne primitivnej sieti maju vsesmerovu krizovatku (iba o nieco vacsiu ako znamy prazsky strosmayerak). okrem toho je tam velmi zaujimavy nadjazd ponad zeleznicnu trat, ked sa otvara nadherny pohlad na celu olomoucku stanicu.
elektrickove linku premavaju skoro odvsadial vsade, je ich 6 (1,2,4,5,6,7), i ked principialne na takejto jednoduchej sieti by stacili dva.
vozovy park tvoria hlavne t3 a odvodene typy. t3 su pekne rekonstruovane, mnohe maju buse, vsetky maju vnutorny displej s casom a pasmom, vsetky hlasia zastavky, pricom zaujimavostou su znelky. po prichode do zastavky sa ozve znelka, ako keby niekto brnkol na harfe a oznami sa nazov zastavky a nazov nasledujucej zastavky (ta holka to rozprava dost rychlo) a pri zatvarani sa (niekde dvakrat) ozve taky zvuk, ako keby zvonil mobil (co som aj na zaciatku predpokladal, ale kedze to zvonilo pred zatvorenim dveri na kazdej zastavke, tak som casom pochopil, co to zvoni). okrem toho vsade maju dopytove otvaranie dveri. sedadla su makke, laminatove som nikde nevidel. okrem t3 prevadzkuju aj astry, ktore premavaju na linke 1. odviezol som sa samozrejme aj astrou.
mozno to bolo tym, ze bola sobota, ale na vsetkych linkach jazdili sola, vdaka comu, som sa ja ako neskonaly obdivovatel solo elektriciek citil velmi dobre.
dalsou zaujimavostou, je to, ze vozovnu maju priamo v centre, nedaleko katedraly sv. vaclava, a okrem toho cast elektriciek je odstavena aj na volnej ohradenej ploche naproti vozovni.
autobusy som nepouzil a tak nechcem mystifikovat, ale jedna zvlastnost co som si vsimol su b731 zo zadnymi celami z b93x. aj autobusy maju unifikovany nater podobne ako elektricky.
jednoznacne odporucam olomouc do pozornosti kazdemu, kto moze, nech ho navstivi, okrem toho je tam i nadherne historicke centrum mesta.
a takisto je to inspiracia pre dopravne podniky, ze co vsetko sa da, ked sa chce.
urcite si tam urobim este najmenej jeden vylet a ten uz bude venovany specialne doprave

zlatym klincom je celodenny (24h) studenstky listok do vnutorneho pasma za 13,- kc