Je dobré, že máme nové autobusy, nové časové intervaly. No to je asi všetko, to pozitívne. Ten pravidelný interval je zavedený, ale tak hlúpo, že ide niekoľko autobusov naraz (toľko, že sa ani na zastávku nezmestia) a potom minimálne ¾ hodiny nejde žiadny.
Autobusy majú meškanie1. Je to spôsobené tým, že šoféri idu hneď na prvej zastávke v takom čase, kedy majú odchod. A postupne sa meškanie zvyšuje.
2. Zo zastávky sa rozbiehajú minútu a k druhej zastávke idú rýchlosťou 20 - 30 km/h. Keby tí mudrlanti, čo robili rozpis autobusov, rozdelili časy a) počas špičky b) mimo nej, tak prejdú napr. z Juhu na stanicu za podstatne nižší = rýchlejší čas.
Príklad by si mala MHD TN zobrať napr. z Bratislavy. Viem, že TN a BA by som nemal ani porovnávať (z viacerých dôvodov), ale principálne by to malo byť aj u nás tak. Hlavne mám na mysli nastupovanie a doba státia autobusu na zastávke (je to jedna minúta).
Na krajské mesto je nastupovanie do mhd jednými dverami absolútne nedostačujúce. Vraj je plánovaná zmena na nástup dvomi dverami (to by ma zaujímalo, ktorými??), tak uvidíme, čo to obyvateľom/cestujúcim TN prinesie.
Ešte k tým šoférom: Nepodrobujú sa nejakým testom alebo skúškam jazdy na autobuse????!!! Veď oni nevedia ani jazdiť na nich. Prudko brzdia z ničoho nič (žiadna prekážka). Alebo sa rozbehne a zabrzdí v poslednej chvíli (napríklad ten kučeravý v Jednotke). Zákruty režú jak na závodoch. Som za svižnú jazdu, ale šofér musí prejsť zákrutu plynule, nie aby cestujúci lietali a držali sa o dušu, aby neiebli na hubu.
Aby som to zhrnul podstatnú rolu na dobrom a kvalitnom chode MHD TN majú aj šoféri. Kompetentní (nadriadení) by mali prísnejšie kontrolovať vstup uchádzača na šoféra. A časté kontroly priamo v autobusoch (poslať osobu do autobusu a previesť sa s ním od 1. až po konečnú zastávku a zhodnotiť jeho jazdu, prístup k cestujúcim a pod.).